3 bijzondere nieuwe sporten om eens uit te proberen

12/06/2014 Utina bewegensportwedstrijden

In de afgelopen decennia zijn vanuit de hele wereld sporten komen aanwaaien in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan capoeira uit Brazilië en ultimate frisbee uit de Verenigde Staten. De volgende sporten zijn nog bezig voet aan de grond de krijgen in ons land, maar zien er in ieder geval veelbelovend uit.

1. Piloxing

Deze combinatie van pilates, boksen en dans is ontstaan in Los Angeles. In Nederland is het begonnen in Nieuwegein, en inmiddels zijn er tientallen instructeurs opgeleid die mensen uit heel Nederland kennis kunnen laten maken met dit fenomeen.

2.Bossaball

Het speelveld van deze sport, die in Spanje ontstond, is één groot springkussen, met daartussen een net. Aan elke kant van het net zit ook een ronde trampoline in het kussen. Spelers kunnen daarom allerlei toeren uithalen om de bal aan de overkant te krijgen. Ervaring met volleybal, voetbal en gymnastiek zijn bij deze sport een grote pré. Ook heeft bossaball wat weg van capoeira: de scheidsrechter is namelijk tegelijkertijd verantwoordelijk voor het maken van opzwepende muziek. In 2013 won Nederland goud bij het wereldkampioenschap bossaball op Bonaire.

3. Dodgeball

Trefbal, maar dan op een heel nieuw speelveld: trampolines! Een aantal van de spelregels zijn dat de bal alleen gegooid mag worden wanneer de gooier de trampoline niet aanraakt, en dat er alleen van trampoline naar trampoline gesprongen mag worden, niet gelopen.

bossaballdodgeballpiloxingsportsporten

Comments are currently closed.